27 Ağustos 2013 Salı

ELİN AYARI YOK!..

Geriye dönüp baktığımızda insanlar birbirlerine fikirlerini aktarırken yüz yüze olmaları sebebi ile kendisinden çok farklı düşünse bile, karşısındakinin düşüncelerinde saygı göstererek, karşı tarafı incitmemek için azami gayret gösterirdi. Tabi bu tartışmalar ateşlendiğinde arada kalpler kırılabildiği için 'dili kemiği yok' deyimi böyle durumlar için kullanılarak ölçülü konuşmaya dikkat çekilirdi.

Günümüzde insanlar toplumsal olaylar karşısındaki bireysel kanaatlerini sosyal medya aracılığı ile paylaşıyor ve bu kanaatler mevcut tüm arkadaşlarınca malum hale geliyor. Ancak bu kanaatler paylaşılırken farklı düşünen kişiler göz önünde bulundurulmadan çok sert ifadeler kullanılabiliyor. Bu da arkadaşlar arasında kopuşlara neden olabiliyor.

Keşke bu manada değerlerimizi sadece konuşurken değil yazarkende koruyabilsek.


Sen değişirsen herşey değişir ( Sosyodinamik)

Psikoloji de sosyodinamik kanunun özü; herhangi bir büyüklükte ve türdeki grupta kişi başına düşen seçim miktarı eşit olarak dağılmaz. Daha anlaşılır olsun derseniz; bir grup içinde sadece biri sizinle sinemaya gitmeyi tercih ediyor ise, gruba onlarca yeni kişi de katılsa da seçilme oranınız çok değişmez.

Eğer grup içinde izole olmuşsanız yada az seçiliyor iseniz grup ne kadar büyürse büyüsün oylar hep grubun yıldızına gider.

Kişinin bir gruptaki statüsünü (ne kadar seçildiğini yada red edildiğini) belirleyen temel etken, o üyenin kişilik özellikleridir.

Kişi kendini değiştirir ise seçimler de değişir.

İşin özü her durumda , çözüm - beklediğin sonuç diyelim- sendedir.

Sen değişirsen, her şey değişir.

Kaynak: Özlem İlbeyli - Ogün Haber